Duurzaam wonen tip Convectorput in combinatie met een warmtepomp

IMG-20220511-WA0005 Barend Kloppenburg uit Drunen bedacht een eenvoudige oplossing voor een duurzame verwarming met een warmtepomp in combinatie met een convectorput. De casestudy betrof een jaren ‘70 huis met convectorputten en zonder vloerverwarming. De verwarming vindt plaats met een hybride systeem waarbij een luchtwarmtepomp is toegevoegd aan het bestaande cv-systeem. In het huis zaten al convectorputten, met een eenvoudige modificatie blijken deze uitstekend te functioneren met een laag temperatuursysteem.

Vaak wordt er gedacht dat convectoren niet werken bij een lage wateraanvoer temperatuur. Bij een cv-installatie op gas gaat er water van 60-70 graden of warmer door de leidingen. Bij een warmtepomp is de temperatuur vaak maar 35 graden waardoor de convectorput niet “wakker” wordt.

Testcase

De woonkamer in deze test beslaat zo’n 70 vierkante meter en werkt met drie convectorputten en zonder vloerverwarming. Vloerverwarming werkt doorgaans uitstekend in combinatie met een warmtepomp maar voor de convectorputten moest een oplossing worden gevonden want een warmtepomp brengt geen water van 70 graden Celsius. Een booster kan geforceerd meer lucht langs de radiator voeren waardoor deze ook bij lagere watertemperaturen kan functioneren. Maar een convectorput booster werkt in een traditionele convectorput niet optimaal.

Op het internet kan men vele soorten boosters vinden die allemaal volgens ongeveer hetzelfde principe werken. Dat is in feite de thermiek nabootsen en daarmee de koude lucht geforceerd door de convector heen slepen.

Ik vond dat dit beter kon en bedacht het volgende: Door op 15 cm hoogte boven de convector de put geheel af te sluiten ontstaat er een ’luchtkamer’. De afsluiting kan bijvoorbeeld een plaat multiplex zijn. Afhankelijk van de lengte van de put komen er één of meerder pc-ventilatoren van 80mm diameter in. Net als bij andere systemen schakelen de ventilatoren in als er sprake is van warmwateraanvoer. Als de ventilatoren gaan draaien ontstaat er in de luchtkamer boven de convector een onderdruk welke alleen kan worden vereffend met lucht die door de convector heen wordt gezogen. Dit werkt efficiënter dan bij een booster omdat nu de gehele convector warmte kan afgeven aan de luchtstroom.”

Verbluffend resultaat

Bij een wateraanvoer van 35 graden begon al onder de 30 graden warme lucht uit de drie putten op te stijgen en na 40 minuten was de kamertemperatuur met 0,7 graden toegenomen. Bij de juiste ventilatorkeuze is het geluidsniveau nihil. Gedurende 2023 zijn er nog verdere verbeteringen aangebracht, o.a. de ventilatorkeuze en de elektrische uitvoering en aansturing. Inmiddels kan worden gemeld dat de jaren ’60 woning uit de test case per september 2023 van het gas af is. De toepassing is inmiddels in enkele tientallen putten geïnstalleerd en de reacties zijn alom positief. Men voorziet ook zeker een verlaging van de wateraanvoertemperatuur, en dus een besparing op de energierekening. Enkele woningen hebben inmiddels ook al een warmtepomp laten plaatsen.

Eenvoudig zelf te maken of te laten maken

Een bestaande convectorput kan eenvoudig worden omgebouwd. Als er bijvoorbeeld een bijzondere vloer in de woning zit kan dit een goede afweging zijn. De benodigde materialen en gereedschappen zijn eenvoudig en betaalbaar te verkrijgen. De modificatie is goed zelf te doen of door een timmerman te laten maken. Raadzaam is wél om de plaat wat omhoog te werken want als je de ventilatoren te dicht op de convector plaatst werkt waarschijnlijk niet de héle convector mee. Op de website van de Bossche architect Jeroen Dingemans vindt u nog aanvullende informatie.

Is dit de revelatie van de klassieke convectorput?

Het zou zo maar eens kunnen en wel om drie redenen.

Met de klassieke convectorput los je de traagheid van een vloerverwarmingssysteem op.

Voor de zomermaanden heb je i.c.m. een warmtepomp een prima werkende airco.

Met een uitgekiende regeling kan dit verwarmingssysteem wellicht zorgen voor een ontlasting van het elektriciteitsnet. Vóór de ochtendpiek kan met de put een grote hoeveelheid warmte in de woning worden gebracht. Ná de ochtendpiek kan de vloerverwarming op temperatuur worden gebracht waarna we vóór de avondpiek voldoende warmte in de vloer hebben om de avond door te komen. Dit laatste punt vereist actie van Techniek Nederland. Ik heb het daar al wel willen aankaarten maar men heeft daar een (te) goede waakhond voor de deur liggen zodat ik nog niet tot bij Doekle Terpstra ben geraakt.

Verdere informatie Voor vragen, het elektrisch schema en een inbouwbeschrijving kunt u zich wenden tot Barend Kloppenburg: b.kloppenburg@wxs.nl of 06 53 82 29 32.

IMG-20231129-WA0001

Lees het volledige artikel bij Barend Kloppenburg.

Laat dit artikel viral gaan in Gorssel, deel het met je vrienden!

Auteur

Redactie deGorsselgids.nl
Redactie deGorsselgids.nl

Nieuws door Barend Kloppenburg. Lees het volledige artikel op hun website.

  1. Duurzaam wonen tip Convectorput in combinatie met een warmtepomp

Gerelateerde berichten